Hasmas...tura marsului imperial


       După multe încercări eșuate de a brăzda potecile Hășmașului, în sfârșit a sosit timpul să fim mai deciși în acest sens și astfel sâmbătă 26.05.2012 ne-am aruncat rucsacii în mașină și am pornit spre masivul din ale cărui stânci izvorăsc Oltul și Mureșul.

     La această tură au participat în afară de mine: Remus Vlăduceanu, Marius Zămosteanu și Adrian Stângă.

     Imnul turei a fost ușor de ales, întrucât Remus dis de dimineață a avut plăcerea să asculte marșul imperial și l-a fredonat din momentul în care ne-am urcat în mașină până la terminarea turei...ce-i drept la un moment dat devenisem toți dependenți de această melodie.

 

     După ce lăsăm mașina lângă biserica din localitatea Bălan, urcăm ușor, conduși de pârâul Covaci pe valea fierarilor , până când ajungem într-o mică poieniță de unde începe urcușul propriu-zis. 


     Pe poteca ce străbate pădurea deasă de molid, suntem încântați de apariția un cocoș de munte, care se lasă admirat doar câteva secunde, după care își reia zborul spre cuibul său. Drumul deși solicitant fiind, pare mai relaxant datorită deselor luminișuri care străbat pădurea și care îți oferă o perspectivă frumoasă spre vf. Ecem și spre poienile ocupate de câteva stâne.

 O mică pauză cu Adi și Remus
Remus și sistemul lui de hidratare

    După circa o oră și jumătate ajungem la un izvor înconjurat de molizi și de un perete uriaș de stâncă, un bun prilej de popas datorită aerului răcoros care ne-a cucerit pentru moment, iar moralul nostru a crescut știind că din acest loc mai avem de urcat circa 15 minute. 



      Odată ajunși la cabană constatăm lipsa cabanierului și găsim un anunț postat pe ușa cabanei prin care suntem informați cu privire la faptul că va reveni în scurt timp. După o oră de relaxare în care ne-am încărcat bateriile ne-am instalat corturile, l-am sunat pe cabanier cu speranța că se află prin zonă ca să ne putem lăsa lucrurile liniștiți și să parcurgem și noi câteva trasee din apropiere. După convorbirea purtată de Remus cu soția cabanierului constatăm că avem ceva de așteptat până la apariția acestora și decidem să mergem pe Piatra Singuratică lăsând corturile și bagajele în grija unor turiști cumsecade care se odihneau la prispa cabanei.

Piatra Singuratică și cabana care îi poartă numele
       În ascensiunea spre vf. Pietrei Singuratice se deschid noi orizonturi, primul fiind deschiderea spre Moara Dracului, vf. Ecem și locul numit La Pândă.


 Escaladarea Pietrei Singuratice

      Efortul depus de noi în această ascensiune a meritat pe deplin, iar satisfacția a fost pe măsura așteptărilor. Doar Remus cred că avea alte așteptări întrucât se cocoța pe niște stânci foarte expuse cu speranța de a găsi flori de colț, care deocamdată nu și-au făcut apariția în această zonă.

Adi

Vf.Ecem, Moara Dracului și locul numit La Pândă

Piatra Singuratică
Din categoria nu faceți ce fac muntzomanii ci doar ascultațile sfaturile..:)
Remus și florile de colț
Remus dezamăgit..:(
Priveliște spre localitatea Bălan și împrejurimile acesteia

Cei trei care au speriat Hășmașul
Coborârea de pe Piatra Singuratică
 Ajunși la locul de campare facem cunoștință și cu cabanierii fugari și foarte primitori de altfel, după care plecăm într-o mică drumeție spre vf. Ecem, în ciuda faptului că vremea devenea din ce în ce mai mohorâtă. Traseul spre vârf nu a fost foarte solicitant, iar zona era destul de putin frecventată, însă odată ajunși pe creastă s-a deschis în zare o minunată perspectivă spre masivul Ceahlău și spre vf. Toaca care ne-a furat privirile.



Pe vf. Ecem (vf. Fratele)
Priveliște spre Bălan și Valea Fierarilor

Adi, Marius și Eu
Privelște spre Ceahlău și vf. Toaca
     Reîntorși la cabană am constatat lipsa liniștei profunde pe care am gasit-o când am ajuns dimineața și prezența unui grup mare de elevi de liceu care se manifestau după propria lor voință, bineînțeles cu acceptul profesorilor care îi însoțeau. Mare mi-a fost mirarea când i-am văzut pe unii că au venit la cabană cu genți de voiaj și troler în brațe, ca să nu mai zic de vin în sticle de trei sferturi...ambițioși băieți.

   Seara a urmat o masă copioasă cu slănină și cârnați prăjit la micuțul nostru foc de tabără cu garnitură de piure de cartofi preparată de marele nostru bucătar Remus, după care în loc să urmeze un somn liniștitor a început ora veselă în care abia reușeam să ne oprim din râsul nebunesc.

    Cabana și Piatra Singuratică
      Având în vedere că toată noaptea a plouat și a burnițat, elanul nostru de a urma un traseu mai lung s-a tăiat și am refăcut noul nostru itinerariu cu coborâre din vf. Hăghimașul Mare direct spre localitatea Bălan printr-un traseu nemarcat conform indicațiilor primite de la cabanier.

     După două urcușuri mai susținute ajungem pe creasta Hășmașului și admirăm priveliștea ce se întinde la picioarele noastre, până în momentul în care Marius zărește într-o vale din apropierea noastră un pui de urs care probabil fiind speriat de apariția noastră o ia la goană spre păduricea din creastă, exact în direcția în care își are cursul traseul nostru.
  
     Cu mici emoții ne continuăm traseul spre vârf fredonând fel și fel de melodii (din repertoriu nu a lipsit marșul imperial..:) ) acompaniați de fluierele din dotarea personală cu sopul de a îndepărta orice viețuitoare care ne-ar putea ieși în cale.



     Odată ajunși pe vârf nu am trândăvit foarte mult și am început să căutăm valea descrisă de cabanier care ne conducea spre localitatea Bălan, însă fără succes, motiv pentru care am hotărât să ne întoarcem pe drumul clasic pe care am urcat și în prima zi.

Marius
Adrian
Eu
Barajul Oltului
Vf. Hăghimașul Mare
Remus, Adi și eu

   La reîntâlnirea cu cabanierul a trebuit să acceptăm glumele pe seama noastră ținând cont că nu am fost în stare să găsim o amărâtă de vale, care s-a dovedit a fi ceva mai departe decât locul în care am căutat-o noi inițial și fără să mai pierdem timpul am plecat în mare grabă spre mașină. La Bălan am savurat împreună cu Adi o bere a victoriei după care ne-am odihnit în mașină până la Sfântu Gheorghe, spre disperarea lui Remus care a fost șofer și a lui Marius care a fost nevoit să se sacrifice și să își asume responsabilitățile unui copilot...Pe curând.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu